TÄND ALLTID JULSTADENS LJUSSTRÅK DEN 5 DECEMBER!

HISTORIA:
Skandinaviens första stadsgasverk byggdes 1846.
The Gothenburg Gas Company byggde Skandinaviens första stadsgasverk i Rosenlund. I Sverige infördes gatubelysningen (som gasbelysning) den 5 december 1846 i Göteborg

gaslampa

IDAG:
Julstadens ljusstråk tänds på Götaplatsen med ceremonin. Sedan startar också ljus- och videoshowen på Konstmuseets fasad och den populära sjungande julgranen på Drottningtorget. Dock så sker dessa evenemang vid olika datum varje år.
www.goteborg.com/julstaden

MIN TANKE:
Om vi upplyser och skapar rätta förutsättningar för att koppla samman historian och tänder julstadens ljusstråk den 5 december varje år. Om man därtill skaffar en antik gatlykta som en konstnärlig symbol med gas. Och placerar denna på en lämplig, historisk plats ”Göteborg var först”, med en informativ text som förklarar vad saken gäller, kan det på så sätt bli en levande symbol.

Resten ingår i showen som man kan tända med säkerhetständstickor med stort format och på det sättet påpekar man också att detta är en Svensk uppfinning. Fortsättande ljusstråk tänds ända till Göta platsen och där tändes konstmuseets mellan pelare (det finns 7 stycken) som sjuarmad ljusstaken.

Så kan man just nu och i framtiden se till att man känner sig ”görgla´ å änna stolt”.

HUR JUST DU KAN BIDRA:
Vem är mina ”Utmärkt Göteborg”s vänner som vill vara med i arbetsgruppen?
Denna arbetsgrupp kommer då under sin fritid arbeta med att förverkliga denna idé.
Detta kommer då vara ett volontär arbete så om du också brinner för Göteborg, kontakta gärna mig!

Yahya CAN
blogg@yahyacan.se

Tack för att du läser!
Kom ihåg, Göteborgsandan är en konst där man utan fördomar samarbetar tillsammans för Göteborg och för Göteborgare.