FYR -LYSANDE SKULPTUR PÅ FÄRJELÄGE… INFÖR LUCI

Vinga

HISTORIA:
Den kanske mest berömda fyren genom historien är fyren i Alexandria, som var byggd på ön Faros i gamla Egypten. Namnet på ön används fortfarande som beteckning för fyr i några språk, till exempel franska phare, italienska faro (vilket också har betydelsen ”helljus” till exempel i en bil), spanska faro, portugisiska farol och grekiska φάρος (faros).
De kompletterande järnåldersrösen på toppen av öar och de elevationer som användes vid seglatser mot svenska kusten före 1580, då Skandinaviens första fyr tändes. Det var Skagens vippfyr. Den här fyren –Räbbe Huvud är en avde viktigaste inseglingsfyrarna i Bohuslän. Den ligger innanför den urgamla leden mot Tjörn från Pater Noster.

IDAG:
Det finns få byggnader som kan tävla med skönheten hos en fyr. Men det är svårt att bestämma sig för om de uråldriga kumlen, de arkitektritade 1800-tyalsfyrarna eller de moderna kasunfyrarna är de vackraste. Utmärkta skulpturer är de allihop. Därför var det kanske inte många som saknade Sälö Knapp på väg mot Marstrand från stan förrän hon bogserades bort i somras Trots att Sälö härbärgerade Sjöfartsverkets standardfyr nummer ett var det många som reagerade.

http://test.fyr.org/

MIN TANKE:
Vi som göteborgare tar det här med fyrar på allvar. De har en särskild plats både i tidningen GP och i våra hjärtan. Om vi upplyser och skapar rätt förutsättningar för att koppla samman historian och om vi därtill skaffar skulpturer för kända fyrar som en konstnärlig symbol och placerar de till varje färjeläge (hållplatser) på älvens sidor och placerar dessa på en lämplig, historisk plats med en informativ text som förklarar vad saken gäller, kan det på så sätt bli en levande symbol.

Så kan man just nu och i framtiden se till att man känner sig ”görgla´ å änna stolt”.

HUR JUST DU KAN BIDRA:
Vem är mina ”Utmärkt Göteborg”s vänner som vill vara med i arbetsgruppen?
Denna arbetsgrupp kommer då under sin fritid arbeta med att förverkliga denna idé.
Detta kommer då vara ett volontär arbete så om du också brinner för Göteborg, kontakta gärna mig!

Yahya CAN
blogg@yahyacan.se

Tack för att du läser!
Kom ihåg, Göteborgsandan är en konst där man utan fördomar samarbetar tillsammans för Göteborg och för Göteborgare.