ÅTERBYGG VATTENKVARNEN

vattenkvarnHISTORIA:
När Göteborg grundades 1621 donerades 17 av kronans kvarnar vid Mölndalsfallen till staden för att göteborgarna skulle kunna mala sin säd och staden skulle kunna utveckla näringsliv och handel. Senare blev det inte bara mjölkvarnar vid fallen utan även mässingsbruk, klädesstamp och pappersindustri, vid 1830 var det dags för textilindustri. I början på 1700-talet låg det 41 anläggningar vid fallen, 13 av dem hörde till Göteborg.

Fattighuskanalen och de första slussarna till Vallgraven byggdes 50 år efter att Göteborg grundades. Vallgraven fortsatte direkt till Lilla Bommen och fram till år 1872 fanns det en vattenkvarn vid slussen. Sedan flyttade man Fattighuskanalen med slussen söderut och kanalen till Lilla Bommen förvandlades till Drottningtorget, Nordstan och Göta älvbron.

IDAG:
Just nu har vi bara märkligt nog en väderkvarn att beskåda i Göteborg. Det är en rest från Göteborgsutställningen 1923, Väderkvarnen snurrar stillsamt utan segel men är vackert belyst om kvällarna i Liseberg och Kvarnbron vid Hotellplatsen påminner om vad som funnits, vilket är två stycken Kvarnberg, en inom vallgraven och den andra på Hisingssidan i Färjenäsparken.

MIN TANKE:
Om vi upplyser och skapar rätt förutsättningar för att koppla samman historian och återbygger en vattenkvarn med fin arkitektur som ligger snett mittemot slussen, mellan bron och Alfons Åbergs Kulturhus hörnet (den gamla Fröhandeln i Trädgårdsföreningen). Enligt mig är det den lämpligaste platsen. På så sätt kompletterar vi och samtidigt skapar vi ännu mer sagovärde till platsen. Tänk er en vattenkvarn mitt i stan som man besöka, smaka goda bakverk som bakats av det som mals där. Vilken attraktion det kan bli! Vilket studie ställe det kan bli för att förstå moderna industriernas grunder.

”Göteborg hade en gång”, med en informativ text som förklarar vad saken gäller, kan det på så sätt bli en levande symbol.

Så kan man just nu och i framtiden se till att man känner sig ”görgla´ å änna stolt”.

HUR JUST DU KAN BIDRA:
Vem är mina ”Utmärkt Göteborg”s vänner som vill vara med i arbetsgruppen?
Denna arbetsgrupp kommer då under sin fritid arbeta med att förverkliga denna idé.
Detta kommer då vara ett volontär arbete så om du också brinner för Göteborg, kontakta gärna mig!

Yahya CAN
blogg@yahyacan.se

Tack för att du läser!
Kom ihåg;

Göteborgsandan är en konst där man utan fördomar samarbetar tillsammans för Göteborg och för Göteborgare.